De cele mai multe ori micuţii ajung la asistenţii maternali, după ce autorităţile au făcut toate demersurile pentru a-i reintegra în familii.
Luminiţa Leonte este singurul asistent social din unităţile de obstetrică-ginecologie din Prahova. De cinci ani de zile, de când supraveghează cazurile sociale ale copiilor nedoriţi de mamele lor, asistentul s-a ocupat de peste 500 de micuţi şi a luptat pentru fiecare în parte pentru a-l reintegra în familie.
Ea consiliază mămicile, iar dacă vreuna este dispusă să se răzgândească şi să-şi ia copilul acasă, deşi nu are posibilitatea financiară să-l crească, Luminiţa este turp şi suflet lângă ea, ajutând-o cu hăinuţe, un pătuţ sau un cărucior.
„Avem mulţi colaboratori care ne ajută, sunt trei doamne din Ploieşti, care la orice oară le-aş suna donează haine şi obiecte nou-nouţe pentru aceşti copii. Ne bucurăm şi de ajutor din partea bisericilor sau a asistenţilor de la Direcţia Generală de Protecţia Copilului", spune Luminiţa.
Mame de împrumut
Totuşi, cele mai multe obiecte necesare bebeluşilor nedoriţi de mamele lor provin de la personalul medical din Maternitate, care le cumpără de la biberoane la pamperşi şi acordă acestor micuţi o atenţie mai mare, pentru a suplini afecţiunea care le lipseşte.
Femeile care aduc pe lume copii iar apoi refuză să le fie mame sunt în proporţie de 95% necăsătorite, iar pruncii lor provin din relaţii pasagere.
Nici sărbătoarea Paştelui nu le-a impresionat prea mult pe trei dintre aceste femei, de la începutul acestui an, 27 de copiii au fost lăsaţi la paturile spitalului, cei mai mulţi dintre ei, 12, ajungând în grija unui asistent maternal, 9 fiind reintegraţi în familii, în timp ce 6 micuţi încă se mai află în Maternitate.