Saraca tara bogata. O vorba care i se potriveste ca turnata Romaniei: abia supravietuim economic, dar ne permitem sa pierdem o investitie de un miliard de dolari. E vorba despre combinatul de la Krivoi Rog, din Ucraina, in care Romania a investit masiv pe vremea comunismului si in primii ani de dupa 89. Totusi, nu a reusit sa scoata nici un ban de acolo. Dezinteresul Romaniei, combinat cu sicanele Ucrainei fac ca spre Krivoi Rog sa curga in continuare milioane de dolari anual. Banii dispar intr-o gaura neagra: la Bucuresti nimeni nu pare sa stie ca partea romaneasca a combinatului e furata bucata cu bucata.
Dolinska. Un oras ucrainean cu 20.000 de locuitori, la 700 de kilometri de Romania. Pentru cei mai multi dintre noi, numele nu inseamna nimic. Orasul este insa pe jumatate construit de romani. Noi le-am facut spitalul, scoala, primaria, blocurile si drumurile. Aici se afla combinatul KrivoiRog pe o intindere de 1.300 de hectare. Romania a investit 800 milioane de dolari. Au mai participat la proiect RDG, Republica Cehoslovacia, URSS.
Dolinska insasi exista inclusiv datorita noua. In anii 80, Nicolae Ceausescu hotara ca Romania sa ajute la constructia celui mai mare combinat de minereuri acide din lume. La 10 kilometri distanta de oras, cinci tari din fostul bloc comunist se angajau atunci sa faca un colos care sa deserveasca tarile din centrul si Sud Estul Europei cu produse siderurgice. Din satelit, obiectivul este cu adevarat impresionant. De jos, insa, dezastrul este evident. Visul lui Ceausescu dispare, la propriu, cate putin in fiecare zi, si o investitie imensa pe care am platit-o cu bani multi si privatiuni nenumarate, se duce pe apa Sambetei.
Povestea esecului de la Krivoi Rog incepe in 1986, cand URSS, Cehoslovacia, Republica Democrata Germana, Republica Socialista Romania si Republica Socialista Bulgaria isi dau mana pentru a in