Luna martie a adus aproape 3.000 de şomeri în plus faţă de februarie, rata şomajului atingând 8,36% faţă de 8,30% în luna anterioară. Este vorba despre şomajul înregistrat în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.
Ritmul de creştere a acestui indicator a încetinit semnificativ faţă de cel înregistrat pe parcursul ultimului an, când fiecare lună a adus un avans între 0,2% - 0,4% la rata şomajului. În aceste condiţii, creşterea de 0,06% din luna martie faţă de luna aprilie poate fi un prim semn de stabilizare a pieţei muncii.
Buzunarele românilor sunt tot mai goale
Românii dau jumătate din venituri pe taxe
Statul suprataxează munca pentru protecţie socială
50 de moduri prin care statul încurajează nemunca
Şomerii vin din privat
Peste 80% din numărul celor rămaşi fără loc de muncă de la începutul crizei provin din mediul privat. Luna martie însă a adus aproximativ 750 de şomeri din acest sector, în condiţiile în care peste 2.100 de angajaţi rămaşi fără loc de muncă proveneau din companiile publice. În acest domeniu este de aşteptat ca numărul şomerilor să crească, în contextul anunţatelor disponibilizări în sistemul bugetar.
Potrivit analistului Dumitru Pelican, rata şomajului în mediul privat va stagna în perioada următoare, mai ales că lunile de vară aduc, în mod tradiţional, un număr mai mare de locuri de muncă, ca urmare a activităţilor sezoniere.
„De acum până în luna noiembrie nu mă mai aştept la creşteri semnificative dinspre mediul privat. Văd o rată maximă de 8,5%-8,6% până în toamnă", spune Pelican.