Bărbatul a venit pentru prima dată în oraşul de la poalele Tâmpei în 2001. I-a plăcut atât de mult încât a decis să-şi deschidă o afacere şi să trăiască la Braşov.
Enzo Tomasi a fost convins de prieteni să vină să trăiască în România. „Am nişte amici italieni, care trăiesc de mulţi ani aici şi mi-au spus că aş avea foarte multe avantaje dacă aş demara o afacere aici, aşa că am venit la Braşov", spune bărbatul.
Criza nu l-a alungat din ţară
Înainte de a poposi în oraşul de la poalele Tâmpei, Enzo Tomasi recunoaşte că nu ştia nimic despre ţara noastră. „Am descoperit-o cu ochii mei şi mulţi italieni care vin în România se reîntorc. Cât priveşte Braşovul, acesta seamănă foarte mult cu oraşul meu natal, Trento. Tradiţiile noastre sunt asemănătoare, aşa că, practic, mă simt ca acasă", povesteşte bărbatul.
La Braşov, italianul s-a ocupat iniţial cu fabricarea de panouri electrice. Criza financiară şi-a pus amprenta şi asupra afacerii sale, astfel că italianul a trebuit să se reprofileze. Nu s-a întors în Italia ci şi-a deschis o nouă afacere, tot în Braşov. „Îmi place să lucrez cu românii fiindcă sunt persoane foarte deschise. Acum mi-am înfiinţat o firmă de recuperări creanţe pentru băncile italiene şi am personal care vorbeşte foarte bine italiană. Mai am şi şi o agenţie de muncă temporară", spune Enzo Tomasi.
Părintele Centrului Cultural Italian
Activitatea italianului nu se limitează doar la afaceri. În 2007, el a pus bazele Centrului Cultural Italian din Braşov, care funcţionează sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti. „Sunt foarte mulţi care vorbesc italiana şi m-am gândit că este benefic să cunoască puţin şi din cultura noastră. Totodată vrem să îi învăţăm limba italiană şi pe cei care nu o ştiu", spune Enzo Tomasi.
Centrul Cultural Italian s-a implicat, încă de la înfiinţare, într-o serie de acţiuni culturale, dar şi