Claudia a început studiul dansului clasic indian la 16 ani, în Bucureşti, cu Amita Bhose, o profesoară de bengali de la Facultatea de limbi străine din capitală. Orădeanca a trăit cinci ani în India, ţara care, spune ea, „este prima casă a sufletului ei”.
PROFIL
Familie. Necăsătorită.
Studii. Facultatea de filologie din Oradea, specializarea engleză-franceză.
Ocupaţie. Instructor de dans.
„M-au ajutat foarte mult cursurile găsite la biblioteca Ambasadei Indiei, unde mergeam aproape săptămânal. Apoi am studiat la Natak Academy din New Delhi, atunci când m-am stabilit în India. Această ţară este mai mult decât o aventură. Am mers acolo într-o excursie, m-am simţit ca şi acasă şi am rămas cinci ani”, povesteşte orădeanca.
Faptul că ea, europeancă, ştia filosofia, sanscrita, obiceiurile, ştia să cânte în limba hindi şi cel mai important, cunoştea dansul clasic indian, a ajutat-o să ajungă la Bollywood, capitala cinematografiei indiene. A cunoscut actori, regizori, producători şi a avut câteva apariţii în filme precum „Escape from Thaliban”, filmat în Ladakh, unde l-a cunoscut pe Dalai Lama. „Tot în India am făcut coregrafia filmului «Love in Times Square», în regia unei mari personalităţi din India, Dev Anand. Am jucat şi în câteva seriale, de obicei în rolul de rusoaică”, povesteşte Claudia.
Dansatoare de Mohiniattam
Mohiniattam este forma de dans clasic indian pe care Claudia a studiat-o. Dansul provine din Kerala, sudul Indiei, şi se traduce prin Dansul Zeiţei Mohini. „Mohini înseamnă încântare, graţie, feminitate. Este cea mai delicată formă de dans dintre toate. Dansul clasic indian stă la baza artelor marţiale pentru că imită natura. Toate gesturile mâinilor, numite mudre, reprezintă ceva. Poţi să spui poveşti întregi printr-un dans. Tot corpul contribuie la asta. Expresia feţei este de asemenea foarte importantă