Electrocentrale Bucureşti a schimbat cu firma Vitol un milion de certificate de emisii cu efect de seră (EUA) contra unui număr similar de unităţi CER (reduceri de emisii certificate) şi suma de 1,05 milioane euro, aceasta fiind prima tranzacţie de acest tip realizată la Bursa Română de Mărfuri.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a organizat joi prima tranzacţie cu certificate CO2.
"În cadrul acestei şedinte de tranzacţionare electronică, Electrocentrale Bucureşti SA a lansat un ordin de schimb de certificate de emisii de gaze cu efect de seră EUA contra CER, pentru o cantitate de un milion de certificate, raport de schimb 1/1, cu condiţia ca ofertanţii de CER-uri să garanteze până pe 30 aprilie 2010 cu o sumă de 16 milioane Euro. Ordinele de sens contrar au fost depuse de societăţile Vitol şi Vertis Environmental Finance LTD. Preţul a variat între 1,05 şi 1,07 euro/certificat, pentru ca, în final, preţul de adjudecare să se cifreze la 1,05 euro/certificat", a anunţat, vineri, BRM, într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, preţul reprezintă suma încasată de Electrocentrale Bucureşti în urma schimbului unui certificat EUA contra unui certificat CER. Ofertantul câştigător a fost compania Vitol.
Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM în luna ianuarie 2010 şi se adresează tuturor deţinătorilor de certificate, entităţi de stat sau private. Deţinătorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vânzare de certificate în ringul de tranzacţionare.
Curtea de Apel Bucureşti a suspendat, în martie, avizul prin care Comisia Naţională a Valorilor Mobliare a clasificat certificatele de emisii de gaze cu efect de seră drept valori mobiliare, astfel că investitorii nu mai sunt obligaţi să tranzacţioneze aceste produse exlusiv pe piaţa de capital.
Certificatele de emisii de dioxid de carbon sunt tranz