Un nou record pentru preţul la benzină : un litru de carburant a ajuns să coste 5,1 lei. Astfel, Petrom şi Rompetrol şi-au majorat cu peste 7%, respectiv 6% preţurile, de la începutul anului. Motivele invocate: majorarea cu 15% a preţului la barilul de petrol, ajuns la 87 de dolari, creşterea accizelor, dar şi deprecierea leului faţă de dolar. Analistul Alexandru Moldovan, de la Săptămâna Financiară spune la RFI că argumentele invocate de companii sunt valabile.
Un nou record pentru preţul la benzină : un litru de carburant a ajuns să coste 5,1 lei. Astfel, Petrom şi Rompetrol şi-au majorat cu peste 7%, respectiv 6% preţurile, de la începutul anului. Motivele invocate: majorarea cu 15% a preţului la barilul de petrol, ajuns la 87 de dolari, creşterea accizelor, dar şi deprecierea leului faţă de dolar, monedă de referinţă la petrol.
Analistul Alexandru Moldovan (audio), de la Săptămâna Financiară spune la RFI că argumentele invocate de companii sunt valabile, oricât de mult i-ar supăra pe şoferi majorarea preţului la benzină.
Aceasta va avea însă efecte nedorite şi asupra altor preţuri, calculate în funcţie de preţul la carburanţi, precizează Alexandru Moldovan.
"Ne putem aştepta la o creştere şi mai spectaculoasă, pentru că deja am fost avertizaţi că un preţ mai mare la baril pe pieţele internaţionale va duce la o creştere cel puţin proporţională şi la noi şi atunci este evident că ne putem aştepta la asemenea creşteri. Vorbim aici de sectoarele economice care au consumuri ridicate de carburanţi, dar cea mai afectată categorie va fi populaţia, consumatorul casnic", explică Alexandru Moldovan.
Perspectivele sunt sumbre. Grupul Erste estimează că preţul petrolului va continua să crească şi ar putea depăşi până la mijlocul anului pragul psihologic de o sută de dolari pe baril. Alexandru Moldovan, despre evoluţia preţului benzinei.
Un n