Dacă pentru maladiile grave trebuie să consulţi neapărat medicul, pentru răceli sau afecţiuni minore poţi să te tratezi cu produse din propria cămară.
Sarea poate fi folosită pentru epidermofiţia piciorului sau „piciorul atletului". O soluţie salină oferă un mediu ostil pentru ciuperci, scade transpiraţia în exces, şi catifelează pielea, astfel încât medicamente antifungice pot pătrunde mai adânc în piele. Dacă ai această problemă, înmoaie piciorul 5-10 minute într-un lighean cu apă caldă şi sare (amestecă două linguriţe de sare la fiecare cană de apă caldă), recomandă medical Suzanne M. Levine, chirurg podiatru.
Poţi să tratezi sindromul picioarelor neliniştite cu apă tonică. Bea un pahar de apă tonică înainte de culcare pentru a calma simptomele acestei boli. Apa tonică conţine chinină (substanţă albă, cu gust amar, extrasă din coajă de chinchină şi folosită ca medicament febrifug) care ajută la stoparea contracţiilor musculare repetate.
Lămâia poate fi utilizată pentru a ameliora semnele batrâneţii. Taie câteva felii şi pune-le direct pe petele cauzate de înaintarea în vârstă pentru 10 - 15 minute pe zi, sugerează medicul Audrey Kunin, un dermatolog din Kansas, Missouri. "Acidul din sucul proaspăt de lămâie poate ameliora aspectul petelor maronii", spune ea. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Vei observa o diferenţă după 6 - 12 săptămâni. Foloseşte însă lămâia cu moderaţie deoarece excesul poate cauza cojirea pielii.
Mierea poate fi folosită pentru tăieturi şi zgârieturi. Acest indulcitor natural conţine trei componente care ajută la vindecarea plăgilor: zahăr pentru absorbţia de umiditate, astfel încăt bacteriile să nu poată supravieţui, peroxid de hidrogen pentru dezinfectare şi propolis pentru a omori bacteriile. In plus, mierea se usucă pe rană şi formează un bandaj natural.
Uleiul de măsline poate trata eczemele d