Alegerile din Marea Britanie vor fi câştigate pe frontul politicii interne, iar în campania electorală Europa nu va fi, probabil, prea mult pomenită. Dar dacă David Cameron, liderul Opoziţiei, va fi premier, el va avea de făcut alegeri importante privind politica externă, şi mai ales cea europeană. Relaţia britanicilor cu Europa, deja destul de distantă, s-ar putea înrăutăţi substanţial.
Politicienii britanici intră în focul campaniei
Conservatorii britanici, care conduc în cursa electorală cu 4% până la 10% în faţa laburiştilor, s-au opus hotărât Tratatului de la Lisabona. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de website-ul ConservativeHome, peste 40% din potenţialii parlamentari conservatori sunt fie pentru o „renegociere fundamentală" a apartenenţei Marii Britanii la UE, fie pur şi simplu pentru retragere. Puterea opiniei parlamentarilor de rând face foarte probabilă o situaţie explozivă între conservatori şi UE.
David Cameron nu a vorbit prea mult despre Europa ca lider al Opoziţiei, dar, ca premier, tonul său ar putea deveni mai dur, mai ales dacă va avea o majoritate fragilă în Parlament, care îl va face şantajabil de către cei mai eurosceptici parlamentari conservatori.
Ostilitate reciprocă
Un guvern britanic conservator ar fi nu numai cel mai eurosceptic din istoria Uniunii Europene, dar şi cel mai puţin iubit pe continent.
Europarlamentarii de centru dreapta din Partidul Popular European (PPE) sunt deranjaţi de retragerea conservatorilor lui Cameron din grupul lor parlamentar.
Gestul a fost făcut anul trecut, Cameron acuzând ambiţiile federaliste ale PPE. Britanicii au format un nou grup mai radical, împreună cu ODS (partidul preşedintelui ceh Vaclav Klaus), Partidul Dreptate şi Justiţie al fostului premier polonez Jaroslaw Kaczynski şi alte câteva formaţiuni.
„Miopi şi