Aseară, puțin după miezul nopții, scriam despre decizia Biroului Permanent Național (BPN) al PD-L de a boicota emisiunile de dezbatere ale Realitatea TV și Antena 3. Printre altele, aveam o întrebare directă pentru Cristian Preda. ”Hotărârea BPN e cel puțin ciudată pentru membrii PD-L. Chiar sunt curios care e opinia lui Cristian Preda referitoare la această decizie care îi interzice să-și exprime punctul de vedere în emisiunile Realitatea TV sau Antena 3. Dacă are nevoie de acordul expres al lui Boc ori al conducerii partidului pentru a participa la o dezbatere. Apropo, mi-a scăpat care e sancțiunea care va fi aplicată membrilor PD-L care încalcă această silenzio stampa.”
Cu sau fără legătură cu întrebarea mea, de dimineață, Cristian Preda anunța pe blogul personal că va onora o invitație pe care a acceptat-o anterior la o emisiunea a Antenei 3 și, mai ales că, în opinia lui, boicotarea presei ”e o mare eroare”.
”Consider că boicotarea presei e o mare eroare. Întâmplarea face ca, acum două zile, să fi criticat în Parlamentul European decizia premierului Republicii Srpska de a impune un boicot oarecum asemănător (cu o miză politică totuși diferită). Nu pot să spun una la Bruxelles, și alta la București. Convingerile sunt convingeri.
Putem, în mod individual, refuza un realizator sau altul, un post de televiziune sau altul. Și eu am făcut-o. Ba am și plecat dintr-un studio, după ce am fost jignit de un alt invitat.
Dar un partid politic care crede în libertatea ideilor și în libertatea exprimării nu poate decide boicotul absolut. Nu suntem vedete de fotbal care – iritate de comentariile răutăcioase – hotărăsc să nu mai vorbească o vreme cu presa.
Îmi dau seama că s-ar putea argumenta că o excepție ar fi, totuși, acceptabilă: boicotarea unui post extremist. Dar un asemenea post nu poate exista într-un stat de drept. Obiecția cade. @N_P