Situatia bancilor elene se agraveaza de la o zi la alta. Initial au fost retrogradarile de rating, apoi grecii au retras de la inceputul anului aproape 10 mld. euro si i-au mutat la bancile occidentale. Acum a venit decizia BCE, principala sursa de finantare a creditorilor eleni, de a inaspri incepand de anul viitor conditiile in care bancile comerciale se pot imprumuta, ceea ce inseamna costuri de finantare mai mari.
Bancile grecesti sunt mai dependente de imprumuturile de la Banca Centrala Europeana (BCE) decat institutiile similare din alte state europene, primind de la institutie - care inca accepta obligatiunile emise de stat drept gaj - 65 de miliarde de euro in primul trimestru al acestui an, fata de 40 mld. euro in tot anul 2009, potrivit IOBE, un think-tank de la Atena.
Desi luna trecuta presedintele BCE Jean-Claude Trichet a ajutat creditorii din Grecia, prelungind regulile de utilizare a garantiilor pana anul viitor, acest sprijin ar putea sa aiba un cost.
Potrivit noului cadru legislativ, care va intra in vigoare in 2011, pentru bancile elene va fi mai scump sa primeasca de la BCE fonduri garantate cu obligatiuni de stat, din cauza ratingului slab al tarii.
Din momentul in care Banca Centrala Europeana a relaxat regulile de finantare in timpul crizei financiare, doua dintre principalele trei agentii de rating au modificat in scadere ratingul Greciei.
Odata cu paralizarea procesului de creditare, bancile elene au inceput sa se bazeze pe fondurile foarte ieftine ce erau oferite de Banca Centrala Europeana si au utilizat obligatiunile emise de statul grec ca garantie pentru imprumuturile contractate. Intre timp, acestea au inceput sa devina din ce in ce mai neinteresante pentru investitori in conditiile actualei crize, si astfel randamentul lor a ajuns la peste 6%, dublu fata de randamentul bund-urilor germane, considerat