46% dintre români acuză dureri de cap, migrene sau cefalee cel puţin o dată pe lună, se arată într-un studiu efectuat în luna februarie de GfK România. Dintre aceştia, mai mult de jumătate se plâng de astfel de simptome săptămânal. Pe de altă parte, patru din zece români nu au experimentat aproape niciodată astfel de stări.
Odată cu înaintarea în vârstă, atât ponderea celor care acuză lunar dureri de cap, dar şi frecvenţa crizelor cresc. O persoană tânără, de până în 30 de ani, se plânge de dureri de cap în medie de 1,4 ori pe lună, în timp ce în rândul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instalează mult mai frecvent, în medie de 2,5 ori pe lună.
Mai predispuse unor stări de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educaţie scăzut, dar şi persoanele văduve şi cele care locuiesc în mediul rural. Studiul indică şi o legătură puternică între nivelul de trai şi frecvenţa instalării unor astfel de episoade. Cu cât veniturile sunt mai scăzute, cu atât mai mare este şi incidenţa durerilor de cap.
Predomină durerile în zona frunţii
Potrivit studiului realizat de GfK România, pentru 46% dintre românii afectaţi cel puţin o dată pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare după cel mult o oră. În schimb, pentru mai mult de jumătate, durerile dispar în general după câteva ore sau chiar după o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare strânse şi în care relaţiile cu şefii sau colegii sunt mai tensionate, se asociază cu o durată mai mare a crizelor.
Cel mai frecvent, aceste dureri sunt localizate în zona frunţii (41% dintre cei afectaţi anual) sau sunt dureri generalizate în toată zona capului (29%). Relativ frecvente sunt şi durerile în zona oculară (20%) sau a tâmplelor (19%).
Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt a