În perioada 11 aprilie – 30 iunie la Alba Iulia are loc cea de-a IV-a ediţie a Tabarei de specializare in reabilitarea monumentelor istorice, organizate de Asociaţia RYMA. Lucrările care se vor desfăşura în Şanţurile de Nord ale Cetăţii Alba Iulia se vor concretiza în amenajarea Centrului cultural „Poarta 7“.
Tabăra care va avea mai multe ateliere este un program educativ prin care tinerii pot învăţa teoretic şi practic metode de reabilitarte a unui monument. „De acest spatiu se vor bucura în final toti albaiulienii, în special tinerii care îşi vor petrece aici timpul liber într-un mod creativ şi constructiv“, a spus coordonatorul taberei, Cristina Cândea.
Tabăra are trei secţiuni, prima dintre ele va debuta luni, 11 aprilie, cu Atelierul de Peisagistică, la care vor participa 22 de studenţi de la facultatea de Horticultură din Bucureşti alături de profesorul Mihai Culescu. Tinerii vor amenaja pe cei 1200 de metri pătraţi curăţaţi de membrii asociaţiei RYMA, alei din piatră. Ei vor tunde vegetaţia existentă şi vor planta arbuşti decorativi. Uneltele pe care tinerii le vor folosi precum şi alimentele necesare organizări acestei tabere vor fi puse la dispoziţie de mai multe firme din Alba. „Corturile, tualetele şi sprijinul tehnic va fi oferit de Primăria Alba Iulia“, a spus Cristina Cândea.
Cel de-al doilea atelier va fi unul de dulgherie şi restaurare a lemnului. La tabără vor participa 15 liceeni de la Colegiul Tehnic Alexandru Domşa din Alba Iulia. Adolescenţii vor construi o structură din lemn într-una din camerele Revelinului Sf Elisabeta, spaţiu va fi folosit mai târziu pentru cazarea studenţilor în viitoarele tabere. Cel de-al treilea atelier se va desfăşura în perioada 20-30 iunie sub tutela restauratorului Henry Rumbold, din Marea Britanie. Tabăra de restaurare de la Alba Iulia va fi finanţată de Ordinul Arhitecţilor din Transilvania, c