Viitoarea lege a pensiilor nu va reduce pensiile din sistemul public, iar puterea de cumpărare a acestor pensii chiar va creşte uşor, susţin specialiştii într-o analiză publicată de portalul specializat pensiileprivate.ro. Realizatorii analizei demontează astfel, cu argumente, şapte mituri din jurul acestei legi, printre care şi cel legat de majorarea pensiilor mici pe seama eliminării pensiilor speciale. "Fiind vorba de pensii, deci de voturile a aproape şase milioane de români, miturile din jurul viitoarei legi a pensiilor frizează de multe ori populismul şi demagogia", susţin aceştia.
În România funcţionează patru tipuri de sisteme de pensii de stat, pe lângă sistemul public de pensii, respectiv Pilonul I existând şi sistemul de pensii pentru agricultori, pensiile speciale (de la Interne şi Apărare), precum şi pensiile super-speciale - ale foştilor diplomaţi şi magistraţi.
Iată mai jos cele şapte mituri identificate de portalul pensiileprivate.ro:
1. Toate pensiile vor fi recalculate şi/sau toate pensiile vor scădea.
Analiza arată că viitoarea lege a pensiilor nici nu va recalcula, nici nu va reduce pensiile celor 4,67 milioane de pensionari din sistemul public. Din contră, legea va asigura creşterea continuă a valorii punctului de pensie, în fiecare an, cel puţin cu rata inflaţiei şi cu o parte din creşterea salariului mediu pe economie. Nici pensiile agricultorilor nu vor avea de suferit, pentru că ei nu fac obiectul acestei legi. "Singurele categorii de pensii care vor fi recalculate şi, cel mai probabil, se vor reduce, sunt pensiile speciale şi cele super-speciale", explică realizatorii analizei.
2. Puterea de cumparare a pensiilor va scădea cu până la 15%, pentru că nu se respectă punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut.
Din contră, puterea de cumpărare a pensiilor din sistemul public chiar va creşte uşor, explică r