Pentru munca depusă trebuie să fii remunerat de către angajator prin salariu lunar, negociat cu acesta. Dacă ești angajat cu normă întreagă durata normală a timpului de lucru este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. În funcție de specificul unității, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de lucru, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână, 48 de ore pe săptămână inclusiv orele suplimentare. Munca suplimentară nu poate, însă, să fie efectuată fără acordul tău. Aceasta se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea ei, sau, în cazul în care nu este posibil, munca suplimentară se va regăsi într-un spor la salariu corespunzător duratei acesteia. Reține! Dreptul la concediul de odihnă anual este garantat tuturor salariaților. Odată încadrat în muncă, ai posibilitatea de a te forma profesional și de a participa la acțiuni colective, pe cheltuiala patronului. Mai mult, dacă ești angajat cu carte de muncă, poți beneficia de zile de concediu medical plătite în cazul în care sănătatea o cere. În cazul încălcării drepturilor te poți adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă sau instanței de judecată, după caz.
Contractul de colaborare, dezavantajos
Atenție! Dacă accepți să lucrezi în baza unui contract de colaborare sau prestări servicii vei fi remunerat în schimbul muncii prestate, însă, din veniturile obținute va trebui să-ți plătești singur contribuția pentru pensie și sănătate, plus impozitul la Fisc.
Pentru munca depusă trebuie să fii remunerat de către angajator prin salariu lunar, negociat cu acesta. Dacă ești angajat cu normă întreagă durata normală a timpului de lucru este de opt ore pe zi și 40 de ore pe săptămână. În funcție de specificul unității, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de lucru, cu respectarea du