* Attila Cseke: "Pe lângă faptul că am putea reduce costurile şcolarizării, mult mai important este faptul că medicii specialişti s-ar putea angaja mai repede. Ajutăm astfel atât candidaţii cât şi întreg sistemul sanitar".
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, ieri, în cadrul unei vizite de lucru în judeţul Harghita, că doreşte să înceapă o discuţie cu rectorii universităţilor de medicină şi farmacie pe tema reducerii duratei rezidenţiatului.
Attila Cseke a explicat că această măsură ar fi necesară pentru suplinirea posturilor vacante din sistem şi a arătat că ar fi oportună în condiţiile în care, în prezent, durata acestor studii, în ţara noastră, depăşeşte durata recomandată de comunitatea europeană.
Ministrul a dat ca exemplu specializările de anestezie şi terapie intensivă, dermatovenerologie, otorinolaringologie care, conform Directivei CE 2005/36, ar trebui să aibă durata minimă de trei ani, însă în ţara noastră, perioada este de cinci ani. De asemenea, spune Attila Cseke, durata de studiu pentru neurochirurgie este de cinci ani în Europa, iar în ţara noastră de şapte ani.
Attila Cseke a declarat: "Pe lângă faptul că am putea reduce costurile şcolarizării, mult mai important este faptul că medicii specialişti s-ar putea angaja mai repede. Ajutăm astfel atât candidaţii cât şi întreg sistemul sanitar".
Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că lipsa de medici se resimte mult mai accentuat în localităţile mai mici decât în centrele universitare, unde afluxul de medici este mai mare.
"Prin reducerea duratei rezidenţiatului, împreună cu reintroducerea rezidenţiatului de tip B s-ar putea rezolva mai rapid lipsa de medici din spitalele mai mici", mai consideră ministrul.
C.D. * Attila Cseke: "Pe lângă faptul că am putea reduce costurile şcolarizării, mult mai important este faptul că medicii specialişti s-ar putea angaja