Piaţa construcţiilor nu şi-a revenit: primele două luni ale acestui an au adus scăderi cu 32% ale lucrărilor de construcţii noi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Programul "Prima Casă" a fost prost conceput, motiv pentru care nu a influenţat în bine soarta constructorilor, explică la RFI Radu Zilişteanu, reprezentantul Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.
Piaţa construcţiilor nu şi-a revenit: primele două luni ale acestui an au adus scăderi cu 32% ale lucrărilor de construcţii noi, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cea mai semnificativă scădere, de 53% a înregistrat-o piaţa construcţiilor rezidenţiale, aceasta în ciuda faptului că Guvernul a prelungit şi chiar extins şi în 2010 programul Prima Casă.
Acesta a fost însă prost conceput, motiv pentru care nu a influenţat în bine soarta constructorilor, explică la RFI Radu Zilişteanu (audio), reprezentantul Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare.
"Guvernul s-a gândit să încurajeze piaţa construcţiilor noi, însă a făcut-o într-un mod care nu va avea mare succes, în sensul că acest program se adresează construcţiilor care nu existau la lansarea programului, în sensul că evident construcţiile trebuie începute după lansarea programului, pentru că altfel locuinţele respective se consideră locuinţe vechi", declară el.
"În consecinţă, dezvoltatorii imobiliari care deja sunt pe stoc cu mii de unităţi locative nevândute evident că nu se apucă în momentul de faţă să demareze nişte construcţii noi", explică Radu Zilişteanu.
În 2010, statul va garanta pentru cumpărarea de locuinţe vechi până la plafonul de 60 de mii de euro, sub preţul pieţei rezidenţiale şi până la plafonul de 70 de mii de euro, pentru construcţiile începute de la zero. Radu Zilişteanu, despre programul Prima Casă.
Piaţa construcţiilor nu şi-a revenit: primele două luni ale acestui an au adus scăderi