Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna martie, plasându-se în intervalul 4,1-4,4%, în contextul în care aprecierea leului a temperat creşterea preţurilor de consum, iar modificarea accizelor din luna ianuarie şi-a diluat efectele asupra inflaţiei, estimează analiştii citaţi de NewsIn.
În ceea ce priveşte inflaţia lunară, economiştii estimează pentru luna martie un avans de 0,1-0,4%, în condiţiile în care preţurile au rămas relativ stabile, o creştere mai importantă fiind observată pe segmentul combustibililor.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în februarie la 4,49%, în marja inferioară a aşteptărilor analiştilor, în condiţiile în care aprecierea leului a atenuat impactul creşterii preţurilor la alimente şi mărfuri nealimentare, ceea ce a dus la temperarea inflaţiei de la maximul de 5,2% atins în ianuarie. "Estimăm că inflaţia anuală a continuat să se tempereze în martie, până la 4,25%, de la nivelul de 4,5% din februarie", a declarat economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal.
La rândul său, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează că rata anuală a inflaţiei a încetinit în martie, la 4,1%. "Inflaţia a fost scăzută, în primul rând datorită aprecierii leului, în lipsa unor alţi factori importanţi", a declarat acesta.
Aprecierea leului are un impact favorabil asupra preţurilor serviciilor şi produselor importate, ceea ce duce la temperarea creşterii indicelui preţurilor de consum. "În consecinţă, ne aşteptăm ca mărfurile nealimentare să aibă o contribuţie majoră la evoluţia lunară a preţurilor, nefiind exclus ca preţurile serviciilor să afişeze o scădere în martie", se arată în nota UniCredit. "Inflaţia s-a temperat ca urmare a efectelor de bază, fiind influenţată de scumpirea combustibililor şi de aprecierea medie a leului", a declarat şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, care estimează pentru lun