Persoanele fizice, societatile comerciale, persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale pot sa obtina finantare europeana de pana la 0,8 mil. euro pentru construirea sau modernizarea unei ferme de ingrasare a porcilor. Suma reprezinta echivalentul a 50% din valoarea cheltuielilor care sunt decontate de UE (eligibile), conform ghidului solicitantului.
Sprijinul nerambursabil se poate majora cu 10% daca ferma este amplasata intr-o zona defavorizata sau daca beneficiarul are sub 40 de ani.
Persoanele fizice sunt acceptate la finantare cu conditia sa se autorizeze pana la data incheierii contractului de finantare. Pentru firme, conditia este sa aiba cel putin un an fiscal de functionare. "Cine vrea sa-si deschida o ferma de ingrasare a porcilor pe bani europeni trebuie sa aiba pregatire profesionala in domeniu, iar beneficiarul nu trebuie sa fie in dificultate", spune George Stoian, consultant in fonduri europene in cadrul firmei de consultanta Initial Advisory.
Daca nu are pregatire in domeniu, solicitantul de fonduri europene trebuie sa se angajeze ca va urma cursuri de specializare pana la finalizarea investitiei, in cel mult trei ani.
Proiectele sunt finantate prin masura de modernizare a exploatatiilor agricole (masura 121) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
Valoarea investitiei intr-o ferma de crestere a porcinelor depaseste 600.000 de euro. "Se finanteaza atat construirea, cat si modernizarea fermei, precum si asigurarea utilitatilor in vederea respectarii conditiilor de mediu. O alta investitie eligibila in cadrul realizarii unei ferme o reprezinta achizitionarea de masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, precum si a echipamentelor si a pachetelor software necesare desfasurarii activitatilor din cadrul proiectului", explica George Stoian.
De asemenea, mai este finantata si proce