Fuste înflorate, bănuţi la brâu şi dansuri ţigăneşti. Toate s-au regăsit la Săcele de Ziua Internaţională a Romilor. Elevii romi de la Şcoala nr. 5 din Gârcini au pus în scenă şi o piesă de teatru intitulată „Viaţa în Şatră”
Copiii romi ştiu să danseze de la vârste foarte fragede, lucru dovedit ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, pe care, de altfel, o sărbătoresc în fiecare an. Şoala nr. 5 din Săcele are ca populaţie şcolară majoritară membri de etnie romă. Majoritatea locuiec în cartierul Gârcini, în număr de peste 8.000 de suflete. Autorităţile fac tot posibilul ca ei să fie integraţi în societate şi să trăiască exact ca şi celelalte etnii. Cel mai mare suport este acordat de organizaţiile non-guvernamentale: FAST, din Anglia, Romani Criss de la Bucureşti şi Rhoma Heart Ilo Rrom de la Braşov. „Activitatea de celebrare a zilei de 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor, vizează, pe de o parte, creşterea stimei de sine în rândul elevilor romi şi, pe de altă parte, creşterea vizibilităţii culturii rome pentru populaţia majoritară”, a declarat Magdalena Dinu, asistent manager regional Rhoma Heart Ilo Rrom.
7 şcoli din judeţ, susţinute prin proiecte europene
Cel mai mare proiect de susţinere a etniei rome a fost câştigat în 2008 de Romani Criss şi se numeşte „Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie al elevilor romi”. Finanţat prin Fondul Social European, el se implementează în 4 regiuni de dezvoltare şi 110 şcoli, din care 7 din Braşov: Şcoala nr. 5 Săcele, şcolile din Tărlungeni, Zizin, Budila, Racoş, Apaţa şi Măieruş. „Acest proiect intenţionează să sprijine acţiunile întreprinse de instituţiile statului şi autorităţile locale pentru îmbunătăţirea procesului educativ, cu accent pe reducerea riscului de părăsire timpurie a şcolii, fenomen care se manifestă cu precădere în rândul elevilor romi”, precizează