Importurile de conserve de legume şi fructe au coborât de la 60% din piaţă la 35%
În plus, producătorii autohtoni vor să exporte anul acesta o treime din producţia estimată la 250 mil. euro
Motivele principale ale performanţei, investiţii de 100 mil. euro şi promovarea produselor
Piaţa conservelor din legume-fructe fabricate în România în anul 2009 este estimată la peste 250 milioane de euro, anul 2009 fiind un an cu producţii bune în principal de legume, potrivit Romconserv. "Producţia a cunoscut o creştere de peste 40 % faţă de anul 2008 atât ca aport al materiilor prime, cât şi al investiţiilor estimate la circa 100 milioane de euro făcute de către fabricile de conserve, în infrastructură, dar şi în echipamente. Astfel, putem spune că valoarea pieţei de conserve a ajuns anul trecut la peste 250 milioane de euro", a declarat pentru Curierul Naţional Aurel Tănase, preşedintele Patronatului din Industria de Conserve Legume-Fructe, Romconserv şi directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesională Legume-Fructe (ONILF).
Potrivit reprezentantului Romconserv, românii preferă conservele autohtone.
"A crescut substanţial calitatea produselor fabricate, cât şi prezentarea acestora. Consumatorul român preferă produsele fabricate în fabricile din România. Obiectivul ţintă al comercializării produselor îl reprezintă lanţurile de magazine. Cu excepţia pastei de tomate care se importă în principal din China în recipiente mari (butoaie a 250 kg, la concentraţie de 36 grade brix ambalată aseptic) celelalte produse se fabrică în capacităţile autohtone de producţie. Importurile au fost mai mici în acest an pentru că producţia românească a fost mult mai mare cantitativ. Astfel, dacă în alţi ani producţia importată era de 60% din produsele de la raft, acum a ajuns la circa 35%-40%", a menţionat Tănase.
Exporturile s-au dublat