Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor. Patronatele acuză Ministerul Finanţelor că nu a făcut nici un studiu de impact asupra efectelor introducerii acestui impozit. Cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute, sunt de părere reprezentanţii Consiliului
Impozitul forfetar va ajunge, în unele cazuri, la 28% din veniturile firmelor. Patronatele acuză Ministerul Finanţelor că nu a făcut nici un studiu de impact asupra efectelor introducerii acestui impozit.
Cota de impozit aplicabilă unor firme prin introducerea forfetarului va depăşi cu mult, în unele cazuri, nivelul de 16%, dacă va fi respectată formula de calcul propusă de Ministerul Finanţelor, ajungându-se la 28% din veniturile brute, sunt de părere reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri.
"Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal.
Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii.
Fiscalitatea excesivă va închide multe firme şi va afecta bugetul de stat
Un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesivă, care va duce la desfiinţarea unui număr foarte mare de societăţi comerciale din codu