Cei mai buni elevi-balerini se întrec în aceste zile la Constanţa. Numărul elevilor înscrişi la secţiile de coregrafie scade de la an la an, iar atenţia acestora se îndreptă doar spre o carieră peste hotare.
Un juriu numeros, condus de dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, are misiunea de a desemna cei mai buni elevi din ţară la balet şi teatru.
„Mă visez la Balşoi“
„Băieţii sunt din ce în ce mai puţini în liceele de coregrafie“, spune Carmen Chirea, secretar al comisiei olimpiadei. „Şi acest lucru din cauza faptului că părinţii nu îi lasă să urmeze o carieră în acest domeniu“, adaugă profesoara.
Andrei Iliescu şi Marius Burlacu, elevi în clasa a VIII-a la Colegiul Regina Maria, reprezintă Constanţa la olimpiadă şi speră într-un punctaj cât mai mare. „Baletul trebuie să îl simţi, să îl trăieşti, altfel nu ai cum să îi urmezi drumul“, spune Andrei. „În plus, baletul m-a dezvoltat mai bine decât oricare alt sport“. Marius a declarat că a prins pasiunea pentru dans de la sora lui. „Mă visez în trupa de la Balşoi, acolo vreau să ajung să dansez“, spune Marius.
La secţiunea Arte Teatrale, Constanţa nu are niciun reprezentant, la olimpiadă fiind prezenţi liceeni din Arad, Brăila, Buzău, Bucureşti, Brăila, Cluj, Tulcea ş.a. La Coregrafie se întrec elevi din Bacău, Brăila, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iaşi şi Timişoara.
Festivitate de premiere la informatică
Desfăşurată concomitent cu Coregrafia, olimpiada naţională de informatică a continuat cu două zile de probe, desfăşurate la Colegiul Mircea şi liceele Ovidius şi Traian. Programul a mai cuprins workshopuri pentru profesori şi elevi susţinute de Microsoft şi ECDL, precum şi excursii în judeţ.
Astăzi, de la ora 17.00, la Colegiul de Arte Regina Maria are loc festivitatea de premiere a laureaţilor. Ei mai rămân două zile la Constanţa pentru probele de baraj ce