Statistică inedită : 30 de medici de familie din România au peste cinci mii cinci sute de persoane înscrise pe liste. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acuză că medicii primesc mai multe persoane decât ar fi normal. De cealaltă parte, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae spune la RFI că e vorba de cazuri particulare, înregistrate în zonele cu puţini doctori.
Statistică inedită : 30 de medici de familie din România au peste cinci mii cinci sute de persoane înscrise pe liste.
Mai bine de jumătate dintre ei lucrează în aşa-numite zone defavorizate, adică nedorite de alţi doctori, iar doi în Bucureşti.
Situaţia a ieşit la iveală cu ocazia negocierilor dintre medici şi Ministerul Sănătăţii, pentru semnarea noului contract-cadru pe anul acesta.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acuză că medicii primesc mai multe persoane decât ar fi normal.
De cealaltă parte, preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae (audio) spune la RFI că e vorba de cazuri particulare, înregistrate în zonele cu puţini doctori şi că aceştia sunt de altfel penalizaţi dacă au mai mult de două mii două sute de pacienţi.
"Ceea ce nu a spus Casa de Asigurări este că aceşti medici sunt penalizaţi pentru că au peste două mii două sute, adică el pentru o mie de pacienţi nu este plătit, este penalizat 30%, dacă are două mii peste două mii două sute este penalizat pentru mia următoare cu 40%. Se ajunge, deci, ca medicul care are şase mii de pacienţi să fie penalizat cu 70%, adică face munca integrală şi primeşte 30%", explică preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Un interviu pe larg despre prevederile noului contract-cadru în domeniul sanitar şi consecinţele acestuia, sâmbătă, la emisiunea Sănătatea FM, de la ora 13.10. Vasile Astărăstoae, despre medicii de familie, care au peste cin