Malcolm McLaren, omul care a schimbat ireversibil faţa muzicii britanice a murit ieri, la vârsta de 64 de ani, informează The Guardian. Suferea de cancer de mai mult timp şi, în ciuda unei perioade recente în care starea lui de sănătate se îmbunătăţise, Malcolm s-a simţit tot mai rău în ultimele zile, potrivit purtătorului său de cuvânt. A murit ieri dimineaţă într-un spital din Elveţia, iar trupul său va fi adus în Marea Britanie cu avionul şi va fi îngropat în cimitirul Highgate, din nordul Londrei.
Malcolm McLaren a fost impresar, producător şi designer vestimentar, însă cel mai important status al său a fost acela de manager al legendarilor Sex Pistols şi, implicit, de artizan al mişcării punk britanice.
Dl. McLaren a studiat artele şi a găsit un debuşeu ideilor sale despre modă, muzică şi provocare socială, în incipienta scena rock ‘n’ roll de la Londra, la începutul anilor 1970.
Pe vremea când era copropietarul unui boutique de haine denumit Sex, alături Vivienne Westwood, McLaren a adus împreună patru muzicieni obscuri, i-a numit Sex Pistols şi le-a impus o atitudine despre care se credea că ar fi potrivită pentru Marea Britanie aflată în declin: furie/nihilism etc, exprimată sonor prin piese precum “Anarchy in UK” şi vitriolantul anti-imn “God Save the Queen”.
McLaren a fost pasionat de curentul French Situationists, convins fiind că punerea în scenă a unor situaţii absurde şi provocatoare ar putea fi un impuls de schimbare socială. A organizat semnarea contractului dintre Sex Pistols şi A & M Records în faţa Palatului Buckingham, apoi a aranjat un spectacol intitulat “God Save the Queen” pe Tamisa, în apropierea Parlamentului, pe vasul Queen Elizabeth. Poliţia a intervenit rapid, ratificând reputaţia incendiară a grupului.
Până la destrămarea trupei, în ianuarie 1978, Sex Pistols a optimizat look-ul, sunetul şi atitudinea