În ultima perioadă, numărul de viroze respiratorii a crescut odată cu cel al bolnavilor agasaţi de tuse. Aceasta nu trebuie tratată însă automat cu antibiotice.
Traheobronşita este o boală a căilor aeriene din plămâni, sau din afara acestora (traheea), produsă prin inflamaţia mucoasei, edem şi producerea de mucus în exces de către mucoasă, explică dr. George Dumitraşcu, medic la Spitalul Militar din Sibiu.
Inflamaţia mucoasei se poate produce fie din cauza unei infecţii cu virusuri (în special cu virusurile respiratorii, asemănătoare celor care produc gripa), cu bacterii, fie ca urmare a inhalării unor substanţe chimice nocive (acetonă, amoniac, acizi etc).
În general, după o perioadă de câteva zile în care bolnavul poate avea dureri în gât, răguşeală sau guturai, apare din ce în ce mai insistent o tuse supărătoare, la început seacă, fără expectoraţie. Pentru anumite persoane, tusea poate deveni chiar extenuantă, agravându-se uneori mai ales în cursul nopţii.
Se instalează o stare generală proastă, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap şi de multe ori arsuri în spatele sternului, popular spus: „în coşul pieptului". Febra nu apare decât în cazuri rare şi nu are valori foarte mari (variază între 37 şi 380C). După câteva zile, tusea începe să devină productivă, adică să apară şi expectoraţii mucoase care dau mult de furcă bolnavului până sunt eliminate.
Deşi poate părea o boală banală, traheobronşita neglijată poate duce la o mulţime de complicaţii. În primul rând trebuie avute în vedere persoanele cardiace, hipertensive, cărora efortul prelungit de tuse le poate agrava suferinţa cardiacă. De asemenea, oxigenarea insuficientă provocată de inflamaţia mucoasei căilor aeriene poate agrava unele suferinţe pulmonare sau cardiace mai vechi (bronşită cronică, tuberculoză, fibroze pulmonare, emfizem, astm bronşic, neoplasm bronşic etc.). @N_