Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis cererea de strămutare a celor doi foşti şefi ai minei Petrila, Gheroghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, judecaţi alături de ex-directorul EM Petrila, Aurelian Necula, pentru moartea minerilor din cele două explozii de metan produse în subteran în 15 noiembrie 2008.
Avocatul Ovidiu Filipescu, cel care a obţinut strămutarea procesuluii, a precizat că judecarea dosarului la Târgu-Jiu va elibera actul judecătoresc de presiunea mediatică. "Clienţii mei erau etichetaţi în presă ca fiind vinovaţi, înainte ca magistraţii să se pronunţe şi înainte ca aceştia să îşi spună cuvântul în instanţă", a declarat apărătorul lui Gheorghe Roşu şi Dan Ungur. (D. G.)
Instanţa supremă a decis vineri, ca dosarul să plece de la Judecătoria Petroşani la cea din Târgu Jiu, după ce a respins la începutul anului o încercare similară de strămutare iniţiată de către fostul director Aurelian Necula. Motivarea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să fie făcută publică, însă decizia a stârnit îngrijorare în rândul urmaşilor minerilor decedaţi în explozii precum şi în rândul supravieţuitorilor încă nerecuperaţi medical pe deplin, deşi a trecut un an şi jumătate de la accidentul coletiv de muncă.
Dosarul în care sunt judecaţi pentru omor din culpă şi vătămare corporală gravă precum şi infracţiuni la protecţia muncii, trei foşti şefi ai EM Petrila, la cele şase înfăţişări, s-a găsit în permanenţă câte un artificiu legal prin care avocaţii celor trei au reuşit să amâne judecarea.
O cerere de strămutare, excepţii invocate pentru a se trimite cauza înapoi la procurori pentru refacerea urmăririi penale, ori recuzarea judecătorului, toate aceste „chichiţe” cum le-au numit urmaşii minerilor morţi, au dus la tergiversarea cauzei, astfel că preşedintele de şedinţă n-a reuşit nici măcar să înceapă au