Conflictul dintre generaţii este o problemă veche de când lumea. În timp ce părinţii cred că societatea se duce de râpă, tinerii îşi pun degetele în urechi spunând clar ca s-au săturat de teoriile lor de supravieţuire.
Părinţii ori bunicii vor să se asigure că speranţa familiei nu merge pe căi greşite, aşa că îi educă serios de mici, impunându-le reguli stricte. În cazul în care anturajul ori pur şi simplu societatea în care i-au scăpat îi influenţează, aceştia iau atitudine şi decizii pentru copiii lor ori le interzic anumite lucruri. În replică, tinerii ripostează ori visează liniştiţi la clipa în care vor fi independenţi. De asemenea, nu trebuie neglijate nici familiile în care relaţiile părinţi - copii merg ca pe roate... mai precis, părinţii s-au făcut înţeleşi, copiii au receptat şi se respectă reciproc. Fie că e vorba de şcoală, de atitudine, înfăţişare ori prieteni, părinţii au tendinţa de a-şi impune punctul de vedere şi astfel se iscă micile certuri ori contradicţii. Despre conflictul părinte - copil, în viziunea adolescenţilor, în rândurile ce urmează.
Cariera - o decizie de familie
Mulţi părinţi nu îşi consideră copiii destul de maturi ori capabili de a-şi alege drumul în viaţă. Cazul clasic este cel al elevilor de clasa a VIII-a, care urmează sfaturile părinţilor în ceea ce priveşte liceul ori profilul. Desigur, replicile de genul "mergi la liceul ăla fiindcă ai medie mare" ori " du-te la mate-info că acolo merg copiii buni" nu lipsesc. Elevi înclinaţi spre profilul uman ajung deseori în clase cu profil real ori copii pasionaţi sunt nevoiţi să aleagă o anumită facultate pentru prestigiul ce îi fascinează pe părinţi ori pentru meseria de familie.
"Da, părinţii îmi afectează viaţa, fiecare dintre noi este afectat şi influenţat de părinţi. Spre exemplu, liceul la care merg a fost una din opţiunile lor... Ce-i drept, ei sunt cei ce