1. Romanii din Harghita au petrecut Sfanta noapte a Invierii intr-o companie deosebita: Traian Basescu, insotit de sotia sa. Cum interpretati acest gest delicat si neasteptat al presedintelui Romaniei?
- Gestul presedintelui trebuie privit in contextul evenimentelor si evolutiilor politice recente, legate de convietuirea dintre romani si maghiari: in primul rand, ecourile negative starnite de alaturarea ministrului sanatatii, Attila Cseke, unui mars la care au participat reprezentanti ai unor organizatii extremiste maghiare; in al doilea rand - dar poate mult mai important - manifestarea de la Toplita, in cadrul careia a fost evident ca PSD intentioneaza sa speculeze dificultatile romanilor din secuime si sa recastige terenul politic pierdut, printr-un discurs nationalist, cu accente extreme, care, fara sa rezolve nimic, ar fi dus la reizbucnirea tensiunilor interetnice si ne-ar fi aruncat, din punct de vedere politic, inapoi, la inceputul anilor 1990, cand Europa ne privea oripilata; iar in al treilea rand, reticenta pdl-istilor din Transilvania fata de cedarea unor functii de raspundere pe plan local catre UDMR, ca urmare a protocolului coalitiei de guvernare.
De altfel, dupa cum el insusi a spus, presedintele Traian Basescu s-a dus de Inviere la Miercurea Ciuc "pentru ca am apreciat ca romanii trebuie sa fie incurajati si trebuie sa simta solidaritatea", ceea ce poate fi inteles si ca un demers politic menit sa previna monopolizarea zonei de catre PSD si alte forte politice nationaliste. Poate fi insa vorba si de un indemn indirect adresat guvernului, de a trata cu intelepciune si delicatete aceasta zona, precum si de un semnal clar, lansat in directia UDMR, care este invitata sa nu-i irite pe romanii din zona, tratandu-i ca pe niste cetateni de mana a doua, in propria lor tara. Trebuie sa marturisim ca, in ciuda retoricii nationaliste practicate,