În timp ce pe Terra, peste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare mor de foame, mâncarea aruncată la gunoi de americani a crescut cu 50% din 1974 şi până azi, ajungând la o risipă de peste 1.400 de calorii pe zi, pe cap de locuitor. Cel puţin aceasta este şocanta concluzie a unui studiu realizat de Kevin Hall de la National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases din Bethesda, Maryland, şi dat publicităţii de revista PLoS ONE. În afară de faptul că afectează bilanţul familiar al ţării într-o perioadă de gravă criză economică, risipa alimentară a americanilor are un impact cel puţin negativ asupra mediului. A arunca înseamnă a polua, iar cu cât cantitatea de gunoi este mai mare, cu atât şi nivelul de poluare ar fi mai ridicat. Cum? „Când aruncăm resturile de mâncare la gunoi, nu facem decât să risipim apa şi petrolul folosite pentru producţia şi transportul acelor alimente, plus că ducem la creşterea emisiilor de CO2 şi metan din cauza descompunerii alimentelor“, se menţionează în raport.
Risipă mondială
În opinia lui Hall, caloriile aruncate zilnic la gunoi de fiecare american reprezintă echivalentul a aproape trei sferturi din necesarul zilnic de 2.000 de calorii al unei alte fiinţe umane. În esenţă, fiecare american aruncă o cantitate de alimente suficientă pentru a hrăni alt individ. Nu doar americanii sunt rispitori. De exemplu, potrivit ultimelor date ale Asociaţiei italiene a consumatorilor Adoc, fiecare familie din Peninsulă aruncă anual la gunoi alimente în valoare de 515 euro, adică 9% din cantitatea totală de hrană cumpărată în cursul unui an, perioada de maximă risipă fiind exact de sărăbători.
În timp ce pe Terra, peste un miliard de oameni din ţările în curs de dezvoltare mor de foame, mâncarea aruncată la gunoi de americani a crescut cu 50% din 1974 şi până azi, ajungând la o risipă de peste 1.40