Nefericit bagajul simbolic al accidentului in care presedintele Poloniei si-a pierdut viata. Mergea catre Katyn pentru a comemora victimele masacrului de la Katyn unde elita armatei poloneze fusese distrusa din ordinul lui Stalin. Acum, 70 de ani mai tarziu, Polonia isi pierde presedintele dar si seful statului major intr-un accident care prelungeste ecourile tragediei de la Katyn pentru multa vreme.
Lech Kaczynski era cunoscut ca un nationalist, conservator, pe alocuri rusofob. Era, in felul asta, in asentimentul multor polonezi care nu erau dispusi sa uite sau sa ierte. Gestul sau, incercarea de cicatrizare a ranilor istoriei, sunt cu atat mai importante.
Cariera lui seamana, de la un punct incoace, cu aceea a presedintelui roman. Fost primar, devenit presedinte, Kaczynski, are insa in plus exprienta anticomunismului practicat pe teren in randurile Solidaritatii.
Urat de stanga poloneza, apropiat al bisericii catolice, Lech Kaczynski (impreuna cu fratele sau geaman, fost premier) a condus tara pe un drum care a ferit-o de criza economica insa a provocat nenumarate zgomote de nemultumire prin capitalele marilor puteri europene. Intransigenta fostului presedinte in chestiuni care tineau de istoria nationala, relatiile cu Germania si Rusia mai ales, era privita ca un semn de inadecvare, de ancorare intr-un trecut pe care multi nu vor sa si-l aminteasca.
Birocratia fara memorie istorica il ura pe Kaczynski insa a fost obligata sa tina seama de el iar asta, pe termen lung, i-a asigurat Poloniei un loc aparte in peisajul european. Polonia si-a castigat un meritat loc de mijloc, departe de piticii estului, printre care, din pacate, se afla si Romania. Nu a devenit una din puterile continentului insa Varsovia nu era prea des confundata cu Vilnius-ul sau Riga.
Bruxelles-ul a fost obligat sa tina seama de Polonia. Era greu de igno