Cu toţii trecem de-a lungul vieţii prin perioada adolescenţei. Mulţi spun că este cea mai frumoasă perioadă a vieţii: dragoste, prieteni, distractie, libertate, dar a fi adolescent implică mereu lucruri atât de simple?
Adolescenţa este aceea perioadă în care ţi se definesc personalitatea, stilul, caracterul, schimbările nefiind deloc uşor de suportat din punct de vedere emoţional. Firi rebele şi impulsive, aceşti adulţi în miniatură trec însă de multe ori prin adevărate drame înfruntând conflicte majore cu părinţii sau cu societatea. Diferenţa dintre ce a fost "ieri" şi ce este "astăzi" a perturbat dintotdeauna relaţia unui copil cu părintele său existând o listă întreagă de domenii în care cele două generaţii pică foarte greu sau deloc de acord. Haine, prieteni, şcoală, facultate, fiecare subiect iscă o altă problemă.
Folosind clişee gen: "pe vremea mea" sau "tinerii din ziua de astăzi", părinţii încearcă din diferite motive cum ar fi propriile greşeli sau gura lumii să îşi ţină odrasla în frâu şi - de ce nu? - să o şi controleze, asta însemnând de multe ori să nu o lase să descopere lumea singură, ci să trăiască într-un univers de porţelan, pe care ei îl construiesc fără a-i lăsa dreptul de a "părăsi cuibul" şi de a încerca să evolueze singur, chiar cu riscul de a greşi.
Pot fi remarcate două categorii de relaţii cu părinţii: cele care constituie un conflict continuu din cauza concepţiilor învechite ale părinţilor şi dorinţa adolescentului de a se impune şi cele în care "trunchiul" îşi lasă "aşchia" să sară unde vrea, să facă ce îşi doreşte, cum îşi doreşte şi când doreşte având însă în vedere anumite reguli cu care cele două părţi sunt de acord.
Conflictul dintre generaţii este o problemă dezbătută până la saturaţie de-a lungul anilor, diferite întrebări fiind ridicate în această privintă. În ciuda discuţiilor interminabile, acest