Douăzeci şi trei de firme din Bistriţa au depus proiecte la secţiunile artizanat, respectiv comerţ şi servicii. Sesiunea depunerii de proiecte s-a deschis în 7 aprilie şi ţine până în 11 aprilie la orele 20.00.
Finanţările derulate prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), o structură guvernamentală aflată în subordinea Ministerului Economiei, au avut mare trecere în acest an. În prima jumătate de oră de la deschiderea aplicaţiei care s-a făcut online, s-au înregistrat 1300 de cereri, un adevărat record potrivit directorul executiv al Agenţiei Regionale Cluj pentru IMM, Mircea Miheştean. Bistriţenii au fost şi ei mult mai harnici decât anii precedenţi, potrivit sursei citate. Astfel dacă în 2009 au fost şase solicitanţi de fonduri, acum s-au înregistrat până 18 cereri pentru comerţ şi servicii şi alte cinci pentru artizanat, iar lista rămâne deschidă până duminică la orele 20,00.
Primul venit şi punctajul mare, criterii decisive
Rapiditatea cu care şi-au înregistrat cererile este un criteriu important la departajare, explică directorul Miheştean, ceea ce explică şi afluenţa mare de solicitări în primele ore de înscriere. „În caz de punctaj egal, diferenţierea se face în funcţie de ordinea înscrierii ", explică directorul de la Agenţia pentru IMM-uri. Bistriţenii au aflat de program . La secţiunea artizanat sumele finanţate pot ajunge la maximum 50 de mii de lei, din care 10 % este partea proprie de contribuţie a solicitantului. La această secţiune sunt eligibile participări la târguri şi expoziţii internaţionale şi în ţară, misiuni economice în strainatate, elaborarea de materiale de promovare a produselor de arta populară, realizarea de site-uri de promovare a produselor artizanale. Celălalt program derulat prin AIPPIMM este de dezvoltare a a activităţilor de comerţ şi servicii. Pentru aceste proiecte se