În inima Parcului Cişmigiu, rromii, ei cu pălării cu boruri largi şi mustăţi răsucite, ele în fuste lungi şi bani prinşi în păr, şi-au amenajat corturi în care îşi vând bijuteriile din argint, os sau lemn şi ţuica, cu ocazia „Zilei Internaţionale a Rromilor”.
Azi dimineaţă, la ora 10.00 încă nu erau dezmeticiţi toţi după petrecerea care a avut loc cu o seară înainte. Totuşi, doamnele care preferau plimbarea de dimineaţă prin parc se puteau alege cu o pereche de cercei sau o brăţară de argint lucrată de meşteri. Nici florăresele nu au stat acasă, ci şi-au adus marfa care n-a încăput decât pe trei standuri.
Viitorul, ghicit la cort
Printre mărfurile de vânzare se află şi un cort amenajat după toate regulile tradiţiei rrome, adică îmbăcat în pânze colorate, unde o fată ar trebui să vândă vise despre viitor curioşilor. Ghicitoarea însă, la acea oră matinală, nu era la slujbă.
Dacă ziua se vor ocupa de bişniţă, seara vor petrece pe muzică lăutărească oferită de taraful „Grigoraş Dinicu”, iar mâine va cânta formaţia „Kali Band” ce va delecta publicul cu o muzică gipsy inspirată din cultura tradiţională romă cu influenţe reggae şi ska. De asemenea, astăzi şi mâine vor avea loc proiecţii de filme şi documentare cu tematică rromă.
“Evenimentul ţine trei zile pentru a da posibilitatea omenilor să vină şi să vadă câteva elemente din tradiţia rromilor, dar în acelaşi timp să se simtă şi bine”, ne-a declarat Mihaela Zătreanu, unul dintre organizatorii evenimentului.
În anul 1971, într-un congres care a avut loc la Londra, reprezentanţi ai rromilor din întreaga lume au decretat data de 8 aprilie „Ziua Internaţională a Rromilor”, reper care avea să devină an de an un prilej de afirmare a propriei identităţi.