Experţii ruşi care studiază cutiile negre ale aeronavei prezidenţiale poloneze prăbuşite sâmbătă lângă Smolensk, în vestul Rusiei, cred că la originea accidentului se află o greşeală umană. Avionul nu avea probleme tehnice. Peste 800 de specialişti participă la anchetarea tragicului incident aviatic. Este pusă sub semnul întrebării decizia piloţilor de a ateriza în condiţii meteo dificile.
Experţii ruşi şi polonezi au început să studieze împreună cutiile negre, găsite sâmbătă seara, ale avionului prezidenţial polonez, prăbuşit în dimineaţa aceleiaşi zile în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei, la ora 9.50 (ora României). În accident au murit 97 de oameni. Delegaţia poloneză, formată din 88 de persoane, urma să ajungă la Katin, pentru comemorarea celor 22.000 de ofiţeri polonezi ucişi în 1940 din ordinul lui Stalin.
Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, soţia acestuia, Maria Kaczynska, dar şi numeroşi reprezentanţi ai elitei social-politice din Polonia, printre care guvernatorul Băncii Centrale şi şeful Statului Major al armatei, şi-au găsit sfârşitul în catastrofa aeriană, care ridică în continuare multe semne de întrebare. Una dintre primele concluzii ale specialiştilor este că avionul prăbuşit nu avea probleme tehnice.
Ultimele minute
Conform informaţiilor venite de la Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă şi Aviaţia Militară Rusă, aeronava prezidenţială, un Tupolev-154, care urma să aterizeze pe aerodromul militar Severnîi (aflat în apropiere de Smolensk), a fost avertizat, când se afla la 50 de kilometri de aeroport, în legătură cu vizibilitatea redusă (sub 500 de metri) şi condiţiile meteo nefavorabile. Mai mult, când avionul survola Belarusul, i-au fost transmise date referitoare la condiţiile proaste de aterizare de la Smolensk.
Piloţii polonezi au decis să continue zborul, luând o hotărâre la aşa-numita „înălţime d