Acum un secol, în Bucureşti, un atelier de fotografie situat în centrul Capitalei, în apropierea Băncii Naţionale, pe Strada Lipscani numărul 41, la intersecţia cu Şelari, reprezenta o fericită combinaţie între prestigiu şi profit.
Pe vremuri erau numeroase astfel de studiouri renumite în Bucureşti, întrucât vizita la fotograf era şi se pare că încă mai este "un tabiet al oricărui bucureştean", spune Eugen Ciocan. Unic astăzi în Bucureşti, de anul acesta Fotocabinet s-a deschis în centrul vechi, pe Lipscani, arteră care în trecut era una dintre cele mai importante străzi comerciale bucureştene.
STUDIOUL FOTOGRAFULUI
Clădirea în stil neoclasic, cu două etaje, nu este ostentativă. Diviziunea între spaţiile comerciale de la parter şi rezidenţiale este marcată prin folosirea unor elemente decorative specifice fiecărei funcţiuni. La parter predomină bosajele trasate cu ajutorul şabloanelor, iar faţadele etajelor sunt ritmate de pilaştrii. Intrarea se face prin pasajul către Strada Blănari.
Imediat ce păşeşti în saloanele mari şi înalte ale Fotocabinetului, te simţi binevenit, confortabil, poate de aceea le părăseşti cu regret. Interiorul atelierului de fotografie a fost complet reamenajat. Nici nu recunoşti locul care "înainte era o dărăpănătură, cu muşama pe jos şi cu pereţi coşcoviţI", spune Eugen Ciocan, cum de altfel este încă la parter, unde funcţionează magazinul de încălţăminte Bizon.
Atelierul are acum două cabinete, "unul în stil rococo şi celălalt oriental", decorate cu candelabre, mobilier de epocă, elemente din feronerie, stucco, cu picturi murale înfăţişând scări în trompre l'oeil, biblioteci şi nopţi orientale, ce reprezintă fundalul fotografiilor. Şi bineînţeles, indispensabila garderobă extravagantă cu accesorii de tot felul şi pe gustul tuturor.
Bucureşteni, şi nu numai, din toate domeni