Noul proiect de lege urmează să fie discutat astăzi în Guvern, după care va fi trimis către Parlament pentru adoptare. Dacă va fi votată, legea va intra în vigoare în anul şcolar 2010-2011. Ziarul „Adevărul“ vă prezintă astăzi câteva dintre punctele nevralgice ale noului act normativ.
Un motiv de fugit din România
Dezbaterile care au avut loc pe marginea noului act normativ au demonstrat că elevii, părinţii, profesorii, studenţii şi rectorii au percepţii diferite în ceea ce priveşte priorităţile reformei în educaţie. „Adevărul" a selectat 10 astfel de amendamente la legea educaţiei.
Elevii
1 Dosar şcolar întocmit pe criterii obiective. Noul proiect de lege a educaţiei prevede că admiterea la liceu în clasa a X-a se va face în funcţie de aşa-numitul portofoliu care cuprinde întreaga activitate a şcolarului, de la notele obţinute, până la caracterizările făcute de profesori. Elevii spun însă că proporţia de 70% a acestui dosar la admitere este prea mare, mai ales că există riscul ca profesorii să întocmească fişele de evaluare în mod subiectiv.
2 Reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii. Elevii consideră că este necesar ca după terminarea celor 10 ani de învăţământ obligatoriu să deprindă o meserie cerută pe piaţa muncii. Acest lucru este posibil numai prin reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii.
Profesorii
3 Admitere la catedră. În opinia profesorilor, actualul sistem de acces în meserie nu trebuie schimbat, aşa cum prevede noua lege. Orice absolvent de facultate se poate înscrie în momentul de faţă la examenul naţional de titularizare care se susţine o dată pe an. Acest examen dă dreptul profesorului să ocupe o catedră de unde cu greu mai poate fi dat afară. Ministrul Educaţiei spune însă că prin acest sistem foarte mulţi profesori mediocri, fără pregătire pedagogică, au ajuns să le pre