Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne citate de MTI, opoziţia lui Viktor Orban a obţinut 54% din voturi, adică două treimi din mandate.Socialiştii au atras voturile a 20% din unguri, în timp ce extremiştii din Jobbik au luat 17%. Al patrulea partid - LMP - a câştigat 6% dintre voturi.
Cei mai mulţi dintre unguri, nemulţumiţi de traiul din ţara lor (printre cele mai afectate de criza economică), erau hotărâţi să schimbe ceva. Sondajele au arătat că până lao ra 15.00 votaseră deja peste 50 la sută din alegători, în unele sectoare din Budapesta.
Vecinii noştri de la vest merg pe mâna celui mai mare partid de Opiziţie, Fidesz, condus de Viktor Orban. Aceştia aveau o distanţă mare faţă de următorul clasat, Partidul Socialist, care formează în prezent un guvern minoritar, dar şi faţă de gruparea de extremă dreapta Jobbik.
Atmosfera la Budapesta în ziua de vot a fost una calmă. Doar panourile publicitare şi afişele lipite pe stâlpi indicau faptul că în Ungaria sunt alegeri. Spre deosebire de ce se întâmplă la noi, secţiile de votare din centrul capitalei maghiare nu au fost luate cu asalt doar în cea de a doua parte a zilei. Tineri sau bătrâni, cu toţii s-au îndreptat să voteze încă de la prima oră (şapte dimineaţa), astfel că până după masă şi-au exprimat deja voturile aproape 50 la sută din persoanele care erau pe liste.
„Am votat cu Fidesz şi sunt convins că vor câştiga. Nu au contracandidaţi. Dar e rău în Ungaria. E mai rău ca pe vremea lui Kadar (n.r. - liderul comunist al Ungariei, din 1956 şi până în 1988). De bine de rău, atunci, aveai un loc de muncă, se putea trăi", a spus Pataki Sandor.
Promisiuni anticriză
Ungaria s-a confruntat anul trecut cu cea mai mare scădere economică din ultimii 20 de ani. Investitorii străini au început să se retragă din cauza politicii fiscale şi a datoriei externe uriaşe.