După o vizită la Bucureşti, preşedintele Consiliului European pentru Cercetare (CEC) a stat de vorbă cu Jurnalul Naţional despre importanţa popularizării ştiinţei în rândurile publicului mai puţin familiarizat cu astfel de subiecte.
"Ştiinţa şi cercetarea sunt parte din societate", ne-a spus profesorul Helga Nowotny, după trei zile petrecute la Bucureşti, unde a luat parte la o reuniune despre cercetarea europeană în ansamblul ei, inclusiv aspectele legate de finanţare. Nici o societate nu poate evolua fără să ţină cont de tot ceea ce înseamnă ştiinţă şi cercetare, care formează, în fapt, fundamentul pe baza căruia funcţionează comunităţile mai mari sau mai mici, ne-a declarat profesorul de origine elveţiană, membru onorific al Universităţii de ştiinţă şi tehnologie din Zurich.
"Cunoaşterea şi înţelegerea activităţii cercetătorilor reprezintă fundamentul prosperităţii şi al bunăstării sociale. Oamenii de ştiinţă trebuie să se angajeze într-un dialog continuu cu cetăţenii şi să fie deschişi să răspundă curiozităţii şi aspiraţiilor oamenilor de rând, dar şi să asculte criticile care li se aduc", a adăugat profesorul Nowotny.
În legătură cu nevoia comunităţii ştiinţifice de a avea o portavoce pentru marele public, Helga Nowotny a spus că există ţări în care presa a identificat oameni de ştiinţă care au devenit "staruri media", aceştia având capacitatea să traducă, în termeni simpli, pe înţelesul tuturor, mesajele venite din culisele cercetătorilor. "De ce trebuie să existe mereu staruri în sport sau în divertisment, şi nu şi în ştiinţă? Ei vorbesc într-o limbă curată şi se bucură de o înaltă reputaţie.
Sunt de acord, totuşi, că există nevoia nu numai de a onora «poveştile de succes» ale ştiinţei, dar şi de a conştientiza publicul cu privire la faptul că savanţii au uneori încercări şi experimente eşuate. Biologul fran