Absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ din Cluj Napoca, la secţia ceramică, Nicolae Oprean este un albaiulian cu reale aptitudini pe o largă paletă artistică, dar şi un temerar paraşutist.
Profil:
Data naşterii: 18 ianuarie 1964, Alba Iulia
Educaţie: Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu“ Cluj-Napoca
Ocupaţie: designer ceramică
Starea civilă: divorţat, un băiat de 10 ani, Cosmin
De ceramică s-a simţit legat încă din clasa a V-a, atunci a modelat pentru prima dată lutul. A fost o lungă perioadă creator în cadrul fabricii albaiuliene de porţelan „Apulum“, iar ulterior şef de secţie la o societate de profil.
Ceramist, grafician şi iconograf
În ultima perioadă, s-a specializat în şahuri de porţelan, pentru care a primit comenzi din SUA şi Canada. „Un asemenea şah, la care lucrez o săptămână, zece ore pe zi, costă 200 de euro, dacă e aurit sau 300 de euro, dacă conţine platină“, explică artistul.
E şi grafician, cu o realizare personală deosebită la acest capitol. „În anul 1990, am participat la un concurs în Japonia, unde din 33.000 de lucrări de grafică, două creaţii personale au fost selectate între primele o sută“, precizează albaiulianul. O parte din lucrările sale de grafică au fost prezente la expoziţii din Italia, Germania, Franţa şi SUA.
Îl atrage mult şi pictura, în special iconografia. A pictat de aproximativ 30 de ani sute de icoane pe sticlă şi lemn, dar practică iconografia şi pe pânză. În afară de arte plastice, Nicolae Oprean e pasionat de filatelie, numismatică şi, în acelaşi timp, se consideră un cinefil incorigibil. Colecţiile sale cuprind aproximativ 2.000 de serii de timbre româneşti, cea mai veche datând din 1860, o mulţime de monede şi bancnote rare. Deţine o bancnotă de 500 lei din anul 1934, precum şi întreaga colecţie a revistei „Cinema“, începând cu p