Patronatele susţin că unele firme vor plăti în contul forfetarului până la 28% din valoarea afacerii, faţă de 16%, cât este cota unică
Introducerea forfetarului, anunţată iniţial de Guvern pentru vara acestui an, dar amânată pentru moment deoarece lipsesc normele metodologice, va pune o presiune şi mai mare pe profitabilitatea firmelor româneşti, valoarea lui putând ajunge şi la o treime din afacerea totală, după cum estimează patronatele.
"Am făcut un studiu de caz după formula de calcul propusă de Ministerul de Finanţe în proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafaţă utilă 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenţă enormă faţă de impozitul pe profit de 16%, care se calculează la profitul net, nu la venitul brut", a declarat Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Impozitul forfetar va fi aplicat companiilor din 28 de domenii de activitate, printre care hotelurile şi firmele de pompe funebre.
Dacă în cazul hotelurilor sau unităţilor de cazare impozitul va fi calculat în funcţie de locaţie şi de numărul de paturi, în cazul pompelor funebre guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a propus calcularea acestuia după "numărul de operaţiuni". Conform unor surse oficiale citate de Ziarul Financiar, guvernul a amânat introducerea forfetarului până anul viitor, pentru că încă nu s-a stabilit felul în care acesta va fi calculat. Până la introducerea forfetarului va rămâne în vigoare impozitul minim. (V.R.)
Patronatele susţin că unele firme vor plăti în contul forfetarului până la 28% din valoarea afacerii, faţă de 16%, cât este cot