Netratat, bruxismul poate provoca degradarea, fisurarea sau chiar pierderea danturii. Circa 20% din populaţie este afectată de scrâşnitul dinţilor şi, potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă de a scăpa de acest obicei este purtarea gutierelor nocturne.
Cel mai adesea, bruxismul se manifestă pe timpul nopţii şi, de aceea, multe persoane nu sunt conştiente că au o astfel de problemă. Acestea îşi pot da seama că scrâşnesc din dinţi fie atunci când le spune cineva că fac acest lucru, fie atunci când se trezesc dimineaţa cu dureri de cap, de maxilar, de gât, de urechi sau de umeri. De asemenea, bruxismul poate duce şi la o creştere a sensibilităţii dinţilor, la deformarea mandibulei sau la tulburări de auz.
Afecţiunea se poate transmite genetic, dar există dovezi că aceasta apare mai ales în urma stresului fizic sau psihic. „Bruxismul este o afecţiune frecventă, cauzele apariţiei bolii fiind stresul, anxietatea şi alinierea deficitară a dinţilor. În cazul în care nu se intervine pentru stoparea scrâşnirii din dinţi, se poate produce o modificare a structurii dinţilor, uneori ajungânde-se până la pierderea acestora", spune Cristina Răduţoiu, medic specialist medicină dentară.
Gutierele nocturne atenuează simptomele
Pentru a împiedica manifestarea simptomelor pe timpul nopţii, de obicei medicul dentist recomandă purtarea gutierelor nocturne, dispozitive din plastic cauciucat asemănătoare apărătoarelor dentare ale pugiliştilor. În acest fel, simptomele sunt atenuate şi se previne degradarea permanentă a dinţilor.
Medicul dentist stabileşte tratamentul în funcţie de cauzele care au dus la apariţia afecţiunii. Astfel, acesta poate prescrise medicamente care să relaxeze musculatura mandibulară şi terapia fizică. De asemenea, este recomandată şi schimbarea poziţiei din timpul somnului, psihoterapia, hipnoza şi practicarea tehnicilor de red