Mama, medicul, bunica, si inca multi altii ne-au sfatuit in repetate randuri sa nu sarim peste micul dejun. Masa principala a zilei, pe care trebuie sa o mananci singur, spre deosebire de pranz si cina pe care esti sfatuit sa le imparti cu prietenii sau sa le dai la dusmani, micul dejun este calea prin care organismul tau capata energie pentru toata ziua. Un mic dejun sanatos si consistent este garantia unui sistem imunitar solid, si a unui metabolism eficient.
Interesant este faptul ca ceea ce se consuma la micul dejun difera de la un continent, la altul, de la o tara la alta, in conditiile in care oamenii se dovedesc destul de conservatori cu ceea ce mananca la masa de dimineata.
In Romania, traditional la micul dejun se mananca lapte sau ceai, ori cafea, paine cu unt sau margarina si dulceata, ori gem. Uneori se adauga salam sau pate de ficat, ori branza.
Mai nou, romanii au descoperit cerealele cu lapte si fructe uscate, dar reteta este importata.
Americanii obisnuiesc ca la micul dejun sa consume oua, clatite americane (clatite pufoase), paine prajita, cereale si lapte, sunca sau carnati prajiti, suc de fructe si o cafea.
In America de Sud cei mai multi inteleg prin mic dejun paine proaspata, pudrata cu zahar ori croissante si obligatoriu cafea cu lapte ori ceai.
Micul dejun in Canada inseamna o combinatie consistenta intre clatite si, obligatoriu, sirop de artar, sunca, oua - de regula fierte -, briose, paine prajita, cereale, lapte, suc de fructe, si evident cafea.
In Marea Britanie, oamenii aleg la prima masa intre paine prajita, sunca, salam, si rinichi la gratar (un obicei tipic englezesc) sau oua, rosii si ciuperci la gratar, ori fulgi de ovaz (nu porumb sau alta cereala, ci doar ovaz), peste afumat si un fel de lipie servita fierbinte cu unt si cimbru, completate cu paine n