Cu totii am invatat inca de mici ca nu este bine sa vorbim urat. Si totusi o facem. De ce? Limbajul vulgar nu este o chestiune atat de simpla pe cat pare.
In spatele lui se ascunde un complicat mecanism declansator, o istorie de milenii si o serie intreaga de efecte fiziologice produse asupra creierului nostru.
De obicei, injuraturile sunt asociate cu frustrarea sau nervozitatea, dar studiile arata ca oamenii vorbesc urat in numeroase alte situatii. In plus, daca stiam cu totii ca vorbele vulgare se folosesc pentru a interactiona social, putini stiu ca acestea sunt tratate diferit de creierul nostru, comparativ cu vorbele obisnuite.
Pagini de istorie si civilizatie
Injuraturile vin din negurile istoriei si sunt intalnite pe toate meleagurile. Tocmai pentru ca sunt considerate tabu, nu exista inscrisuri sau alte dovezi ale primelor lor utilizari. Culmea, chiar si in zilele noastre, cand intalnim atat de frecvent tot felul de expresii vulgare, cuvintele obscene lipsesc din majoritatea dictionarelor.
Pe de alta parte, interesant este ca cei care utilizeaza mai multe limbi straine cu siguranta invata din primele momente cel putin cateva injuratori, dintre cele mai frecvente. Iar studiile arata ca cei care se doresc a fi mai rafinati injura folosind expresii urate importate din limbi straine, chiar daca admit ca cele din limba materna au un impact emotional mult mai puternic.
Cercetatorii spun ca injuraturile isi au originea in cuvintele si expresiile considerate ca avand puteri magice. Din cele mai vechi timpuri oamenii au fost convinsi ca vorbele rostite au un impact foarte puternic, ca ele pot aduce nenorociri asupra celor carora le sunt adresate.
Tot cercetatorii au stabilit ca indiferent de limba si cultura, cuvintele obscene pot fi impartite in doua categorii: cele cu o importanta com