Sistemul public din Romania e macinat de multe boli, asa ca nu e de mirare ca banul public e oricum risipit, fara vreo urma de regret. Ati auzit cu totii de posturi foarte bine platite justificate de... interesul public. Dar oare avem nevoie de atatia reprezentanti in strainatate, de exemplu?
Ascensiunea lui Bogdan Ionescu, cunoscut si sub porecla Syda, in postul de secretar economic al ambasadei de la Paris a constituit un nou prilej pentru presa sa dezvaluie bolile serioase care macina sistemul nostru public.
Poate ca presa politizeaza subiectul, asa cum acuza insusi Bogdan Ionescu si cateva nume din tabara PD-L. Poate ca Bogdan Ionescu a fost angajat ca functionar public chiar pe baza unui concurs: "totul s-a facut legal".
Adevarat problema este in sistem, fiindca, intr-adevar, totul s-a facut legal. Noi, contribuabilii romani, platim sume imense pentru intretinerea functionarilor in strainatate.
Ministerul Afacerilor Externe are 2.561 de angajati, din care doar 873 lucreaza in centrala. Pentru comparatie, Austria, o tara cu un PIB de vreo zece ori mai mare decat al Romaniei, are doar 1.300 de angajati in Ministerul de Externe, din care doar vreo 750 lucreaza in strainatate.
Vi se pare ca Romania are o politica externa pe masura numarului imens de angajati pe care-i tinem, pe bani publici, in strainatate? Nu vom fi niciodata eficienti, atata timp cat personaje ca Elena Basescu isi poate promova iubitii direct intr-un post de secretar economic la Paris.
Sute de tineri bine pregatiti, cu studii solide - nu la o fabrica de diplome de prin strainatate, nu au nicio sansa. In cel mai bun caz, daca sunt primiti in institutii publice, sunt pusi sa plimbe hartii sau sa faca cafele. Umilitor pentru niste oameni care isi petrec ani intregi invatand si care isi doresc sa schimbe ceva in sistem.
@N_P