Şomajul tehnic a fost soluţia găsită de conducerea unităţilor pentru ieşirea din criză. Peste 14.000 de angajaţi din cadrul SNLO, Complexurilor Energetice (CE) Rovinari şi Turceni au revenit la muncă, după o pauză de două săptămâni.
Angajaţii din minerit au reluat astăzi, la ora 7,00, activitatea, după ce s-au aflat în şomaj tehnic în perioada 29 martie – 11 aprilie. Peste 14.000 de lucrători din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), CE Rovinari şi Turceni au început munca. În perioada în care au stat acasă, ortacii au primit 75% din salariu, dar acest lucru nu a avut repercursiuni asupra retribuţiei, pentru că toate contribuţiile de asigurări sociale au fost plătite de către stat.
Stocul de cărbune s-a redus cu 40%
Tiberiu Trotea, directorul general al CE Rovinari, a precizat că măsura şomajului tehnic a fost benefică pentru unitate, pentru că a dus la economii considerabile: „În această perioadă a scăzut stocul de cărbune cu 40%, ceea ce înseamnă o reducere cu aproape 200.000 de tone. Este un fapt benefic pentru că stocurile erau prea mari şi acest lucru însemna degradarea cărbunelui, care nu mai putea fi folosit. S-a făcut o economie însemnată, prin faptul că nu au mai fost achitate de către unitate contribuţiile la asigurările sociale şi nu au mai fost costuri legate de transport. Din calculele noastre reiese că suma economisită se ridică la 6,2 milioane de lei“.La CE Rovinari, 2852 angajaţi s-au aflat în şomaj tehnic. Această măsură a fost aplicată şi pentru 3100 de salariaţi de la CE Turceni.
8500 de salariaţi de la SNLO au fost îm şomaj
Cei mai mulţi salariaţi care au fost în şomaj tehnic provin de la SNLO. Aproximativ 8500 de angajaţi, de la toate sectoarele şi serviciile, au rămas acasă timp de două săptămâni. Cea mai mare unitate de ectracţie a cărbunelui se confruntă cu mari greutăţi fi