Tot mai multe firme aleg sa isi plateasca angajatii si partenerii de afaceri la negru, cu sacosa de bani, pentru ca ori au conturile blocate, ori incearca sa evite blocajul financiar si plata taxelor catre stat, spun oamenii de afaceri si specialistii in economie citati de DailyBusiness.ro. Astfel de practici au devenit un fenomen, in special in comert si servicii.
Afacerile la negru s-au dezvoltat puternic pe fondul crizei. Blocajul financiar, lipsa finantarii bancare, falimentele in serie si absenta unor masuri anti-criza care sa stimuleze mediul de afaceri au facut ca multe dintre business-urile care alta data generau incasari la bugetul de stat fie sa dea faliment, fie sa treaca in zona evaziunii fiscale.
''Multe dintre afaceri se fac acum la negru, si nu ma refer doar la firme mici. Marea evaziune din zona produselor accizabile, dar si achizitii intracomunitare a explodat. Trebuie sa fim constienti ca evaziunea fiscala este ca un cancer, care macina economia si submineaza capacitatea de actiune a statului, prin coruptie'', a spus Gabriel Biris, expert in fiscalitate, pentru DailyBusiness.ro.
Cea mai mare evaziune, spune Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), este prezenta in comert si servicii.
''Tranzactiile cu sacosa de bani si barterele se fac in principal de catre firmele care au conturile blocate, inclusiv de catre stat. Fiecare incearca sa supravietuiasca asa cum poate, fie platindu-si furnizorii si partenerii, fie oferind angajatilor banii la negru, pentru a nu mai plati taxe'', a declarat Nicolescu.
Potrivit acestuia, cel mai grav este faptul ca multe dintre firmele ajunse in situatia de a avea conturile blocate sunt victimele statului. ''Uitati-va la rambursarile de TVA. Intarzie din ce in ce mai mult, in ciuda masurilor anuntate",