Majoritatea americanilor din Cluj sunt profesori universitari, voluntari în diferite organizaţii sau manageri de multinaţionale. O parte dintre americancele din oraş se întânesc, periodic, în cadrul Clubului Femeilor Internaţionale Cluj. Aici socializează şi pun la cale acţiuni umanitare.
Americanii din Cluj sunt, ca număr- 130 de persoane, pe locul şapte în lista naţiunilor care convieţuiesc în Cluj. Jan Goldstein a sosit la Cluj doar de o lună şi jumătate, împreună cu soţul ei, care este profesor universitar. În timp ce acesta predă la catedră, americanca se implică în diferite acţiuni caritabile.
„Este mai frig decât m-am aşteptat. Şi oraşul e mult mai mare decât cum mă gândeam eu. Dar am învăţat repede să mă descurc, mai ales cu transportul în comun care circulă unde am eu nevoie să ajung”, spune Jan. Ea a explicat că în America există mijloace de transport în comun doar în oraşele foarte mari, în rest se circulă cu maşinile proprii.
„Lucrul care îmi displace este legat de dificultaţile pe care acum românii le au. Poţi să-i dai seama şi după tencuiala care cade de pe faţadele unor clădiri că autorităţile nu prea au bani “, mai spune Jan Goldstein.
Cât despre mâncare, Jan spune că nu a renunţat la mâncarea gătită acasă, în stil american. Cu toate acestea, a încercat şi bucătăria de la noi, ba chiar şi-a cumpărat o carte de bucate românească. „Am făcut şi eu mămăligă, sarmale sau ciuperci umplute”, spune americanca.
Per total, viaţa la Cluj i se pare pare mai ieftină cu 60% decât în Kentucky, localitatea ei natală. Cu toate acestea, a găsit şi lucruri care sunt mai scumpe la noi. De exemplu, oalele, tigăile sau pasta de dinţi.
A dat Bucureştiul pe Cluj
Michelle Rydz este pentru a treia oară în România. Prima dată, în 1995, a locuit şi a lucrat la Bucureşti, în proiecte de implementare a democraţiei. În 1996 s-a mutat c