După ce a dominat competiţiile naţionale la lupte greco-romane, pietreaanul s-a retras ca antrenor la Clubul „Ceahlăul“, unde a format trei campioni.
Antrenorul Ion Popa, alintat de prieteni „Popic“, a luptat mai întâi ca sportiv, iar când a simţit că nu mai poate concura pentru primul loc, a început să-i înveţe pe alţii.
„Aveam 14 ani şi voiam neapărat să fac un sport pentru că tot ce ştiam e că eu trebuia să fiu pe primul loc, dar nu ştiam încă la ce sport. Am fost la Clubul «Ceahlăul» pentru că voiam să mă înscriu la box. Când am intrat în sală i-am văzut pe cei care se antrenau la lupte greco-romane. De atunci am ştiut că asta trebuie să fac“, îşi aminteşte Ion Popa.
A luptat peste puteri
La 15 ani a urcat prima dată pe podium, obţinând medalia de bronz, iar un an mai târziu a primit marele premiu. Ion Popa a fost campion al României la lupte greco-romane de patru ori, a făcut parte din lotul naţional de seniori, iar în timpul armatei a fost sportiv la Clubul „Steaua“ din Bucureşti.
„La 18 şi la 21 de ani am avut două accidente pentru că am fost încăpăţânat şi nu mi-am estimat corect capacităţile. Am fost supus unor intervenţii chirurgicale la umeri, dar m-am învăţat minte. Nu este deloc un sport periculos dacă ştii să-l faci după reguli şi nu încerci să dovedeşti că poţi mai mult“, spune el.
În momentul în care a simţit că nu mai poate să concureze pentru primul loc pe podium, Popic a ales să devină antrenor. A avut „mână bună“. „În trei ani am avut trei campioni şi de fiecare dată a fost alt elev. Eu văd în fiecare copil care intră în sală un viitor campion“, spune Ion Popa.
El crede că vârsta ideală pentru a începe acest sport este 12 ani, cheia succesului presupunând puţin talent şi multă muncă. „Luptele nu le stopează copiilor creşterea, aşa cum se crede, dovadă fiind foştii mei colegi