Menţinerea cursului de schimb a atenuat efectul scumpirilor provocate de majorarea accizelor din ianuarie, iar alimentele din import s-au ieftinit uşor. Media anuală a scumpirilor a scăzut în primele trei luni din 2010 cu un procent, de la 5,2% la 4,2%, şi se apropie de ţinta de inflaţie conturată de Banca Naţională.
În primul trimestru din acest an, cele mai mari scumpiri s-au regăsit la produsele accizabile (în special ţigări şi combustibili), iar la majoritatea sortimentelor preţurile aproape că au stagnat.
În schimb, tarifele serviciilor care de regulă se calculează în funcţie de cursul valutar (telefonie, chirie şi transportul cu avionul) au scăzut uşor. În luna martie 2010, această tendinţă s-a accentuat, astfel că media scumpirilor - inflaţia - a scăzut la 0,22% faţă de februarie (de la 1,68% în ianuarie) şi la 4,2% faţă de martie 2009 (de la 5,2% în ianuarie 2010/ianuarie 2009).
Faţă de luna decembrie a anului trecut, inflaţia a ajuns, în martie, la 2,1%, potrivit datelor raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile de consum au crescut atât de puţin (cu 0,22%) în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la tarifele pentru servicii.
Tendinţe inversate
Reamintim că Banca Naţională ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%. Urmărind evoluţia din ultimele 12 luni a preţurilor şi tarifelor din coşul inflaţiei, putem observa că tendinţele manifestate în a doua jumătate a anului trecut s-au inversat în primul trimestru din 2010.
Spre exemplu, rata mobilă a tarifelor la servicii a crescut continuu din vară până în decembrie 2009, de la o medie de 8% până peste 9%, iar în martie 2010 a coborât brusc, până aproape de 7%. În cazul mărfurilor nealime